Datasta oivalluksia ja bisnestä

  • Euroopan aluekehitysrahasto – Euroopan unioni.
  • Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020.
  • Uudenmaan liitto - Nylands förbund.

Hanke vahvistaa yritysten innovaatiotoimintaa hyödyntämällä data-analytiikkaa ja palvelumuotoilua. Hankkeessa kehitettävää innovaatioalustaa hyödynnetään tietopohjaisten palvelujen kehittämiseen ja seniorien palveluasumiseen. Lisäksi hankkeessa valmennetaan tietotekniikkayrityksiä data- ja palvelutalouden aikaan. Hanke on osa 6Aika-ohjelmaa ja se liittyy Avoin data ja avoimet rajapinnat-kärkihankkeeseen. Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta ja viestintäministeriöstä, Tredea Oy:ltä ja Hartela Oy:ltä.

Hankkeessa on kolme työpakettia: Aviapolis, palveluja matkaajille, Hyvä pitkä elämä sekä Datasta oivalluksia ja bisnestä -valmennus. Metropolia toimii Vantaan kaupungin koordinoimassa Aviapolis -työpaketissa.

Avoin data mahdollistaa uudet ideat ja palvelut

Aviapolis, palveluja matkaajille -työpaketissa yhdistetään yritysten dataa ja avointa dataa. Dataa analysoimalla (Tampereen yliopisto) löydetään oivalluksia uusiksi palveluiksi Helsinki-Vantaan lentokentälle ja Aviapoliksen alueelle. Oivalluksia käytetään asiakaskeskeisissä palvelumuotoilutilaisuuksissa, joissa törmäytetään yrityksiä ja start-upeja tavoitteena löytää tarpeita, joita tyydyttää - liikeideoita eri kohderyhmille. Tuloksena on palveluja lentokentälle, lähiympäristöön ja koko pääkaupunkiseudulle.

Toteuttajat: Tampereen yliopisto (päätoteuttaja), COSS (Center of Open Source Solutions ry, operatiivinen johtaja), Oulun yliopisto, Vantaan kaupunki, Laurea Ammattikorkeakoulu, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja TIEKE.

Törmäytykset (5kpl) järjestetään maalis-huhtikuussa 2017 Vantaalla Turbiini yrityskiihdyttämössä, ja niiden isäntä on Metropolia AMK. Törmäytysten palvelumuotoilun fasilitoi Laurea AMK. Metropolia/Turbiini vastaa ideoiden bisneskiihdytyksestä. 

Lisätietoa:

Projektipäällikkö Suvi Kuparinen
suvi.kuparinen metropolia fi

6Aika-strategia.